Energielabel voor vriezers en koelkasten

Het energielabel bij koel- en vries apparaten wijkt een beetje af van het "standaard energielabel". In deze product categorie bestaat er namelijk ook een A+ en een A++ label, ook wel AA label en AAA label genoemd. Deze twee labels tonen dat het betreffende apparaat nog zuiniger is dan een apparaat met een "gewoon" A label. Het is zeker de moeite waard het energielabel goed te bestuderen wanneer u een koelkast of vriezer aanschaft. Een apparaat met een AA label of AAA label kan tientallen procenten zuiniger zijn dan een vergelijkbaar apparaat voorzien van een gewoon A label.

Het energieverbruik is een belangrijke factor maar natuurlijk niet zaligmakend. Het design, praktische mogelijkheden, de aanschafprijs, het zijn allemaal factoren die meegenomen worden in de aankoopbeslissing. Als u puur op basis van economische motieven u beslissing zou nemen, volgt hier een interessant rekenvoorbeeld. In onderstaande tabel worden 3 vergelijkbare koelkasten van het merk Liebherr met elkaar vergeleken.

Energiezuinigheid is mooi maar daar staat meestal een hogere aanschafprijs tegenover. U wilt dus weten of het de moeite waard is om een duurder maar energiezuiniger apparaat aan te schaffen. Een duurdere koelkast of vriezer is alleen interessant indien het bedrag dat u aan energiekosten bespaart groter is dan het verschil in aanschafprijs van een apparaat voorzien van een lager energielabel. En als dit dan het geval is, is het ook handig om te weten na hoeveel tijd u uw investering in een duurder apparaat heeft terug verdient.

Type koelkast Inhoud (liters) Energie- label Verbruik op jaarbasis (kWh) Aanschaf- prijs Energie- besparing per jaar Terugverdien tijd (jaren) Uw voordeel bij een levensduur van 10 jaar
Liebherr KTP 1750 156 AAA 84 € 375,00 € 13,11 6,86 € 41,10
Liebherr KTP 1740 157 AA 116 € 381,00 € 13,11 13,66 € -25,70
Liebherr KT 1730 151 A 153 € 285,00

Uitleg bij deze tabel (klik hier)

Informatie van de koelkasten afkomstig van kieskeurig.nl. Energietarieven van Nuon waarbij geldt dat het kWh tarief € 0,19 bedraagt.

Het stroom tarief is bepaald op basis van de variabele kosten:
Energietarief + Variabel deel netwerkkosten + energiebelasting

Daarnaast zijn er vaste kosten. Deze zijn niet meegenomen in het rekenvoorbeeld:
Leveringskosten + vast deel netwerkkosten + meterkosten + eventueel service en administratiekosten.

Voor uitgebreide info kijk op:
Opbouw energietarieven (Nuon)

Uit het rekenvoorbeeld blijkt dat u met de koelkast met het AAA label het voordeligst uit bent. Na 6,86 jaar ofwel 6 jaar en 314 dagen uw investering heeft terugverdient. Indien de energieprijzen stijgen, is uw investering natuurlijk al eerder rendabel.

Opmerkelijk is dat het de koelkast met AA label de slechtste keus is. Met dit apparaat kunt u in 10 jaar de hogere aanschafprijs niet terugverdienen met een lagere energierekening. U kunt in dat geval dus beter de koelkast met het A label kopen.

Kortom: vergelijk en reken!

Vriezers vergelijken:

Koelkasten vergelijken:


Energiezuinige koelkasten

Exquisit KS 16 A - Meer info & bestellen.

Exquisit KS 16 A
aanschaf: € 179,=
jaarlijks verbruik: € 44,88

Meer info & bestellen

AEG-Electrolux 64140-1 TK SANTO - Meer info & bestellen.

AEG-Electrolux 64140-1 TK SANTO
aanschaf: € 249,=
jaarlijks verbruik: € 40,26

Meer info & bestellen

Bauknecht KRA 185 OPTIMA PRIMELINE - Meer info & bestellen.

Bauknecht KRA 185 OPTIMA PRIMELINE
aanschaf: € 249,=
jaarlijks verbruik: € 25,74

Meer info & bestellen

Bauknecht KVA 185 OPTIMA PRIMELINE - Meer info & bestellen.

Bauknecht KVA 185 OPTIMA PRIMELINE
aanschaf: € 259,=
jaarlijks verbruik: € 39,38

Meer info & bestellen

Genoemde prijzen kunnen aanbiedingen zijn, waar op=op voor geldt. Beschikbaarheid en prijzen zijn derhalve onder voorbehoud.