Energielabel voor wasdrogers

Wasdrogers staan bekend als echte energieslurpers. Het is daarom extra belangrijk om naar het energielabel voor wasdrogers te kijken. Er zijn twee soorten wasdrogers: condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Bij een condensdroger wordt het water opgevangen in een bakje. Dit reservoir moet regelmatig geleegd worden. Bij een luchtafvoerdroger wordt waterdamp via een flexibele slang naar buiten afgevoerd. Een luchtafvoerdroger gebruikt over het algemeen minder stroom dan een condensdroger. Een luchtavoerdroger lijkt dan een voor de hand liggende keuze indien u wilt besparen op de energierekening. Dit is echter niet het geval.

Bij koelkasten en vriezers is er een duidelijk verband tussen het energielabel en de prijs van het apparaat waarbij geldt dat hoe hoger het energielabel, des te hoger de aanschafprijs over het algemeen is. Bij wasdrogers is dit verband niet aanwezig. Er zijn veel wasdrogers verkrijgbaar die energielabel B hebben en voordeliger in aanschaf zijn dan een wasdroger met een C label. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker maar niet overzichtelijker.

Daarnaast is het lastiger om te bepalen hoeveel u kunt besparen op uw energierekening door een zuinige wasdroger te kopen. Als de zon vaak schijnt, gebruikt u de droger wellicht minder. Bovendien staat de droger, in tegenstelling tot een koelkast, niet dag en nacht aan.

Op kieskeurig.nl kunt u zien hoeveel stroom een droger gebruikt om katoenen kleren kastdroog te krijgen. Een wasdroger met een A label gebruikt dan ongeveer 2,25 kWh terwijl een droger met een C label daar 4 kWh voor nodig heeft. Bij een gemiddeld stroom tarief van € 0,19 (Nuon) betekent dit een besparing van € 0,33 per droogbeurt.

In onderstaande tabel een rekenvoorbeeld:

Type droger Inhoud (liters) Energie- label Verbruik (kWh) Aanschaf- prijs Energie- besparing per jaar (200 droogbeurten) Terugverdien tijd (jaren) Uw voordeel bij een levensduur van 10 jaar
Blomberg TKF 1350A 6 A 2,25 € 711,00 € 42,18 10,48 -20,20
Liebherr KTP 1740 6 B 3,36 € 458,00 € 38,76 4,88 198,60
Liebherr KT 1730 6 C 4,38 € 269,00

Uitleg bij deze tabel (klik hier)

Informatie van de wasdrogers is afkomstig van kieskeurig.nl. Energietarieven van Nuon waarbij geldt dat het kWh tarief € 0,19 bedraagt. Uitgangspunt: 200 droogbeurten per jaar.

Het stroom tarief is bepaald op basis van de variabele kosten:
Energietarief + Variabel deel netwerkkosten + energiebelasting

Daarnaast zijn er vaste kosten. Deze zijn niet meegenomen in het rekenvoorbeeld:
Leveringskosten + vast deel netwerkkosten + meterkosten + eventueel service en administratiekosten.

Voor uitgebreide info kijk op:
Opbouw energietarieven (Nuon)

Uit het rekenvoorbeeld laat zien dat het om economische redenen niet slim is om een droger met A label voor deze prijs te kopen. Natuurlijk zijn er meerdere factoren om te overwegen bij de aanschaf van een droger maar u doet er in ieder geval goed aan om een rekensommetje te maken.

Kortom: vergelijk en reken!

Wasdrogers vergelijken:


Energiezuinige wasdrogers

White Knight CL 473 - Meer info & bestellen.

White Knight CL 473
aanschaf: € 299,=
jaarlijks verbruik: € onbekend

Meer info & bestellen

Blomberg TKF 1350 - Meer info & bestellen.

Blomberg TKF 1350
aanschaf: € 749,=
jaarlijks verbruik: € onbekend

Meer info & bestellen

AEG-Electrolux LAVATHERM 59840 - Meer info & bestellen.

AEG-Electrolux LAVATHERM 59840
aanschaf: € 849,=
jaarlijks verbruik: € onbekend

Meer info & bestellen

Genoemde prijzen kunnen aanbiedingen zijn, waar op=op voor geldt. Beschikbaarheid en prijzen zijn derhalve onder voorbehoud.