Energielabel voor apparaten

Uitleg energielabel voor apparaten

Voorbeeld van een energielabel voor apparaten

Het energielabel voor apparaten werkt op dezelfde wijze als energielabel voor een woning of een auto. Het energielabel voor huishoudelijke apparatuur geeft aan hoe zuinig het apparaat omspringt met energie en water. Hierbij geldt dat label A staat voor zuinig en een label G betekent dat het apparaat veel energie verbruikt. Het D label geldt als een apparaat met een gemiddeld verbruik.

Hoewel in sommige gevallen een apparaat met een hoog energielabel, label A of B, duurder in aanschaf is, bent u op termijn goedkoper uit. U heeft immers een lagere energierekening en met de huidige stijging van energieprijzen heeft u de duurdere aanschafprijs sneller terugverdiend dan u denkt. U doet er dus goed aan het energielabel mee te nemen in uw aankoopbeslissing.

Elke winkelier is verplicht om inzichtelijk te maken welk energielabel een apparaat heeft. Dit geldt dus voor gewone winkels als ook voor webwinkels.

Het energielabel voor apparaten is een door de Europese unie verplicht informatielabel. Bij de introductie van het label enkele jaren geleden werd de aanschaf van energiezuinige apparaten nog gestimuleerd via de zogenaamde energiepremie. Bij aanschaf van een apparaat met Label A of B ontving de koper een gedeelte van het aankoopbedrag retour via de energieleverancier. Deze regeling bestaat helaas niet meer maar het energielabel is gebleven.

Inmiddels zijn er nog maar weinig apparaten verkrijgbaar die een laag energielabel hebben (label D of lager). Het energielabel voor apparaten is dus een succes en dat vraagt om een vervolg. Minister Verhoeven van Economische Zaken is verantwoordelijk voor het energielabel voor huishoudelijke apparatuur. Zij heeft onlangs aangekondigd dat in 2009 of in 2010 de richtlijnen voor energiezuinig produceren aangescherpt worden. Dit betekent dat er ook een nieuw label systeem komt. De inhoud van het nieuwe energielabel systeem is nog niet bekend maar zolang de energierekening daalt en het milieu er van profiteert, zal niemand er over klagen.