Tips voor zuinig rijden

Het 'Nieuwe Rijden' is meer comfort, flinke besparing op uw autokosten en beter voor het milieu. Maar wat houdt het precies in?

Hieronder staan de belangrijkste tips die afkomstig zijn van de website Hetnieuwerijden.nl, een samenwerking tussen ministerie van Verkeer en Waterstaat en ministerie van VROM, uitgevoerd door SenterNovem.

  • Schakelen: schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling. Tussen de 2000 en 2500 toeren. Dit geldt voor zowel benzine-, diesel- als LPG-auto's.
  • Uitrollen. Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen
  • 80 in zijn 5. Rij zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.
  • Bandenspanning: controleer maandelijks de bandenspanning
  • Vooruitkijken. Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
  • Motor afzetten bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file, wanneer u iemand afhaalt, etc. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven.
  • Accessoires. Maak, indien mogelijk, gebruik van in-car apparatuur, zoals toerenteller, cruisecontrol en boordcomputer.
  • Aanschaf. Let bij aanschaf van een nieuwe auto op het energielabel van de auto
  • Energievreters. Ga bewust om met energievreters zoals de airco

Luchtweerstand

Autofabrikanten doen hun best om auto's zo gestroomlijnd mogelijk te maken. Hierdoor is de luchtweerstand zo klein mogelijk. Een grote luchtweerstand zorgt er namelijk voor dat het brandstofverbruik flink toeneemt. Alles wat u op of aan de auto bevestigt zorgt ook voor een hoger brandstofverbruik. Haal uw dakkoffer, imperiaal of fietsenrek dus van de auto zodra u deze niet meer nodig heeft. Tot slot zorgt het rijden met de ramen open ook voor een hoger brandstofverbruik.

Gewicht in de auto

Alles wat u meeneemt in de auto zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Zorg dus dat u spullen die u niet nodig heeft thuis laat. Elke 10 kg extra gewicht betekent 0,1 liter meerverbruik per 100 kilometer. Tot slot geldt dat een goed onderhouden auto een lager brandstofverbruik heeft en minder emissies uitstoot. Bovendien rijdt zo'n auto veiliger en comfortabeler.