4. Energie Prestatie Advies (EPA)

Wat is het Energie Prestatie Advies (EPA) of maatwerkadvies?

Door BRL9500-gecertificeerde installateurs kan een vrijwillig maatwerk advies, wel of niet gecombineerd met een label gegeven worden. Hierbij wordt verder gekeken dan alleen de eisen die voor een energielabel gelden. Vergelijk het verplichte energielabel bijvoorbeeld met de APK van een auto, en het maatwerk advies met de grote beurt van de auto. Wat de grote beurt precies inhoudt, ligt aan de garage of de afspraken die je met de garage zelf maakt. Installateurs die maatwerk advies energiebesparing mogen geven, moeten gecertificeerd zijn met het KOMO-procescertificaat.
Bron: Stichting KBI (kbi.nl)

Hoe werkt een maatwerk advies rapport?

De EPA-maatwerk adviseur (of te wel de installateur die KOMO-gecertificeerd is volgens de BRL9500 norm) gaat als volgt te werk:

 • Intake
 • Bezoek van uw woning
 • Opname wordt uitgevoerd:
  • Beoordeling welke gebouwgebonden maatregelen specifiek afgestemd op de woning tot energiebesparingen kunnen leiden
  • Inzicht in de terugverdientijd van de maatregelen
  • Er wordt rekening gehouden met de wensen van de klant
  • Er wordt aangegeven wat de consequenties zijn voor binnenmilieu en comfort van de woning
 • Maakt een maatwerk advies

Bron: Stichting KBI (kbi.nl)

Wat kost een maatwerk rapport?

Reken op 50 tot 100 euro voor adviezen die specifiek gelden voor uw woning. Bij het verplichte energielabel zelf staan vaak ook al algemene tips.

Vraag altijd eerst een offerte aan. Dat kan bijvoorbeeld bij de Energielabelcentrale. Zij kijken dan welke installateur bij u in de buurt zit. Aangezien energielabelcentrale groot inkoopt, kunnen zij een scherpe offerte bieden. En niet onbelangrijk: de offerte kan online worden ingevuld en er zijn geen kosten aan verbonden!

Wat is het verschil tussen energielabel en maatwerk rapport?

De overheid en opdrachtgevers vragen een gegarandeerde kwaliteit van energie prestatie certificaten (energielabels) en EPA maatwerk rapporten (adviezen). Bij verhuur en verkoop van gebouwen zal minimaal een energie prestatie certificaat aanwezig moeten zijn, een EPA maatwerk rapport geeft voor de betreffende situatie de mogelijke maatregelen aan om de energie prestatie van een gebouw te verbeteren.
Bron: Stichting KBI (kbi.nl)

Energieprestatieadvies en subsidie

U kunt geen subsidie krijgen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen aan uw huis. Wel verdient u uw investeringen terug via een lagere energierekening.