Overzicht groene hypotheken

Uw woonlasten bestaan voor een groot gedeelte uit uw hypotheek en uitgaven voor energie. Door slimme keuzes te maken kunt u op beide besparen. Investeren in een hoger energielabel voor uw woning is een verstandige keuze. De investeringen in het energiezuinig maken van uw huis betalen zich immers terug via een lagere energierekening. Sommige maatregelen om tot een hoger label te komen zijn makkelijk uit te voeren en kosten weinig geld. Soms zijn echter ingrijpende veranderingen aan uw woning noodzakelijk, zeker als het een wat oudere woning betreft. U kunt dan besluiten uw hypotheek aan te passen om de gewenste aanpassingen te financieren.

Er zijn verschillende banken die een beter energielabel met een passende hypotheek als een totaalproduct aanbieden:

Fortis ASR: hypotheek met energiebesparingsadvies

Bij elke nieuwe Fortis ASR hypotheek kunt u een energiebesparingsadvies aanvragen. Dit is hetzelfde als een Energie Prestatie Advies (EPA). Fortis heeft Vastgoedteam BV als partner geselecteerd om het EPA op te stellen. De waarde van een EPA bedraagt ongeveer € 200,-. Indien u bouwtechnische aanpassingen aan uw woning verricht waardoor u minimaal één label omhoog gaat, krijgt u de kosten van het EPA terug.

Rabobank: Klimaathypotheek

Met de Rabobank Klimaathypotheek kunt u rentekorting krijgen op investeringen in duurzame verbouwingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen, het isoleren van uw dak of de spouwmuren en ook het plaatsen van dubbel glas. Deze maatregelen dragen ook bij aan een hoger energielabel. De maximale rentekorting bedraagt 1% voor een periode van 10 jaar. Bij de Rabobank klimaathypotheek vormt het Energie Prestatie Advies ook het uitgangspunt. De kosten voor dit advies moet u zelf betalen.

Triodos bank: Klimaathypotheek

Ook bij Triodosbank kunt u een klimaathypotheek afsluiten. De Triodosbank biedt u een Energie Prestatie Advies aan. Voor de financiering van de aanpassingen aan uw woning krijgt u 0,5% rentekorting op een maximum van 10% van het totale hypotheek bedrag. Dit lijkt dus lager dan bij de Rabobank maar er is geen beperking wat betreft looptijd. Aangezien de gemiddelde looptijd van een hypotheek 30 jaar bedraagt, bent u bij Triodos bank waarschijnlijk voordeliger uit. Triodos bank heeft nog een extra voorwaarde bij de klimaathypotheek: u moet namelijk gebruik maken van duurzame energie. De meeste energieleveranciers bieden groene stroom voor dezelfde prijs als gewone stroom dus dat mag geen probleem zijn.