2. Verhoog uw energielabel door slimme verbouwingen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, vanuit de rijksoverheid is er geen subsidie mogelijk voor uw verbouwing. Toch is er soms subsidie beschikbaar voor milieuvriendelijke oplossingen:

Hoe deze pagina dus goed in de gaten om de laatste subsidieregelingen te zien (CTRL+D om deze pagina toe te voegen aan uw favorieten)! Daarnaast loont het om te informeren bij uw gemeente (voor u gaat verbouwen) of er nog gemeente-specifieke subidieregelingen zijn.

Onderstaande teksten zijn afkomstig van verbouwwijzer.nl. De Verbouwwijzer is een initiatief van BouwGarant, Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal en SBR. De verbouwwijzers zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VROM.

Aanbouw

Wilt u woonruimte uitbreiden? Een aanbouw kan verrassend veel ruimte opleveren. Maar wat is er allemaal mogelijk, en heeft u een bouwvergunning nodig? Het is belangrijk om deze en andere zaken goed op een rij te hebben, voordat de aannemer van start gaat.

Deze verbouwwijzer biedt u een compleet overzicht van de keuzes waarvoor u komt te staan wanneer u een aanbouw wilt laten plaatsen. Zo bent u goed voorbereid op een gesprek met architect of aannemer. Dat is het begin van een verbouwing met beter resultaat.

Badkamer of keuken

Wilt u een nieuwe badkamer of keuken laten plaatsen? Of is er een fikse opknapbeurt nodig? Vaak zijn dit omvangrijke projecten, waar veel bij komt kijken. Bijvoorbeeld hoe u water, energie en dus geld kunt besparen. Het is belangrijk om deze zaken van tevoren goed op een rij te zetten.

Best Saver Quattro Chroom - Meer info & bestellen.

Best Saver Quattro ChroomMeer info & bestellen

Best Saver SUPER messing verchroomde douchekop - Meer info & bestellen.

Best Saver SUPER messing verchroomde douchekopMeer info & bestellen

Genoemde prijzen kunnen aanbiedingen zijn, waar op=op voor geldt. Beschikbaarheid en prijzen zijn derhalve onder voorbehoud. Producten worden verkocht via Energiebespaarshop

Dak(ramen), dakkapel en dakgoot

Is het nodig om uw dak of dakgoot te vervangen? Grijp deze gelegenheid dan aan om iets extra's te doen met uw dak. Bijvoorbeeld isoleren, een dakterras aanleggen, een lichtkoepel plaatsen of een zonnepaneel aanbrengen.

Wilt u van een donkere rommelzolder een leefbare ruimte maken? Door een dakraam te plaatsen haalt u veel licht in huis; het plaatsen van een dakkapel geeft extra licht en ruimte. Maar wat is er allemaal mogelijk, en heeft u een bouwvergunning nodig? Het is belangrijk om deze en andere zaken goed op een rij te hebben voordat de aannemer aan de slag gaat.

Indeling woning

Door de indeling van een woning te veranderen kan verrassend veel ruimte ontstaan. Maar een dragende muur kunt u niet zomaar weghalen. Gaat u verbouwen? Doe dit dan veilig en met het oog op de toekomst. Zo krijgt u een functioneel en praktisch ingericht huis, waar u met veel comfort kunt wonen.

Isoleren

Wilt u een comfortabele en energiezuinige woning? Isoleren is dan dë oplossing. Zo kunt u uw energierekening met tientallen procenten verlagen. Er zijn veel mogelijkheden, maar de isolatiematerialen moeten wel op de juiste manier worden aangebracht. Met een deskundige aanpak kunt u veel voordeel behalen.

In onderstaande tabellen (bron: milieucentraal.nl) ziet u per vertrek wat u kunt besparen en hoe snel u de kosten van isolerend glas terugverdient. Bij de berekeningen is uitgegaan van:

 • de besparing ten opzichte van enkel glas
 • een gemiddelde mate van aanwezigheid en gemiddelde stooktemperatuur
 • isolerend glas met een spouw van 12 mm tussen de glasplaten
 • plaatsing door de vakman
 • plaatsing in bestaande ramen of kozijnen;(er kunnen bijkomende kosten zijn voor het uitfrezen van de sponning en plaatsen van glaslatten om dubbele beglazing met een grotere spouw te plaatsen)
 • kosten in euro's per m2 inclusief BTW en installatiekosten
Thermobehang - Meer info & bestellen.

ThermobehangMeer info & bestellen

Leidingisolatie - Meer info & bestellen.

LeidingisolatieMeer info & bestellen

Genoemde prijzen kunnen aanbiedingen zijn, waar op=op voor geldt. Beschikbaarheid en prijzen zijn derhalve onder voorbehoud. Producten worden verkocht via Energiebespaarshop

Woonkamer / keuken

Toepassing Kosten / m2 glas Gemiddelde
besparing aardgas / m2 glas per jaar (in €)
Gemiddelde terugverdien-
tijd van iso-
lerend glas
HR++ glas met U-waarde 1,2 of minder (spouw 15 mm of meer) € 148 35 m3
(€ 20)
9 jaar
HR++ glas met U-waarde groter dan 1,2 (spouw 9-13 mm) € 148 33 m3
(€ 19)
10 jaar
HR+ glas € 136 33 m3
(€ 19)
9 jaar
Dubbelglas € 123 25 m3
(€ 14)
11 jaar
Voorzetraam zonder coating € 119 25 m3
(€ 14)
11 jaar

Slaapkamer

Toepassing Kosten / m2 glas Gemiddelde
besparing aardgas per m2 glas / jaar (in €)
Gemiddelde terugverdien-
tijd van iso-
lerend glas
HR++ glas met U-waarde 1,2 of minder € 148 30 m3
(€ 17)
10,5 jaar
H++ glas met U-waarde groter dan 1,2 € 148 27 m3
(€ 15)
12 jaar
HR+ glas slaapkamer € 136 27 m3
(€ 15)
11 jaar
Dubbel glas € 123 20 m3
(€ 11)
13,4 jaar
Voorzetraam zonder coating € 119 20 m3
(€ 11)
13 jaar

Meer isolatietips

 • Het aanbrengen van isolerende beglazing, met name HR++ glas, kan leiden tot condensvorming op koude vlakken (denk aan de binnenzijde van een ongeïsoleerde buitenmuur of dak). Vooral als de ventilatie van de woning onvoldoende is, kunnen op den duur vochtproblemen ontstaan. De remedies zijn: beter ventileren en verder isoleren van de woning. Het kan verstandig zijn om eerst een advies te vragen, bijvoorbeeld een EPA-advies (Energie Prestatie Advies).
 • Als u isolerend glas laat aanbrengen, dan kunt u meteen voldoende regelbare, boven in het raam geplaatste ventilatieroosters aan laten brengen. Deze zijn ideaal voor het continu ventileren van uw woning. Iedere kamer zou minstens één ventilatierooster moeten hebben en een mogelijkheid om met een deur, draai- of klepraam de kamer te kunnen luchten. De woonkamer moet aan de voor- en achterzijde voorzien zijn van ventilatieroosters. Tenslotte moeten de keuken en badkamer extra geventileerd kunnen worden, bijvoorbeeld met een wasemkap en een elektrische ventilator.
 • HR++ glas met een spouw van 15 mm en meer isoleert het beste. Bij bestaande ramen kan dubbelglas met een spouw van 15 mm meestal niet zonder aanpassingen geplaatst worden. Houd dan rekening met bijkomende kosten.
 • HR+ en HR++ glas is vanaf 1996 herkenbaar aan de aanduiding in de afstandhouder. In geval van twijfel over bestaand dubbelglas, kan met behulp van een aansteker gecontroleerd worden of een warmtereflecterende coating is aangebracht of niet. Houd in de woning op 10 centimeter afstand van het dubbelglas een brandende aansteker. Naar buiten kijkend, zie je dan vier vlammetjes reflecteren. Het tweede of derde vlammetje heeft een afwijkende kleur, meestal blauw/rose, indien een coating aanwezig is.
 • Stralingswarmte vanuit de woning heeft andere eigenschappen dan warmtestraling van de zon. Daarom is het mogelijk om HR-glas zowel energiebesparend als zonwerend te maken. Naast de coatings die verlies van warmte uit de woning tegengaan, kunnen ook coatings aangebracht worden die zonlicht reflecteren. In de winter wordt de stralingswarmte van de zon wel minder goed benut.
 • Kleine ruiten van isolerend glas zijn in verhouding duur. De fabrikant rekent meestal een minimum prijs van 0,5 m2 per ruitje en het glaszetten is ook duur. Bovendien isoleren kleine ruitjes minder goed. Informeer naar de mogelijkheid om een ruitverdeling aan te brengen in de spouw (geïntegreerde roeden) of op de ruit.
 • Als u dikker glas of gelaagd glas kiest, informeer dan bij uw verzekeringsmaatschappij of u een korting op de inbraakverzekering kunt krijgen.
 • Vensterglas, ook wel vlakglas genoemd, mag niet in de glasbak. Tenzij de glasbak een speciaal gedeelte heeft voor vlakglas, te herkennen aan de sleufopening. U kunt vlakglas ook apart inleveren bij de glasvakhandel.
 • Download: Verbouwwijzer isoleren
 • Bron: Verbouwwijzer.nl (lees verder...)
 • Bron: Milieucentraal (dubbelglas)Kozijnen

Is uw kozijn (deels) aan vervanging toe? Het repareren of vervangen van een kozijn is geen alledaagse klus. Een klus die u eerder zult uitbesteden dan zelf doen. Het is dan wel handig om te weten welk materiaal u het beste kunt gebruiken, wat de voordelen zijn van extra isolerend glas, en of er dubbel glas in het bestaande kozijn past.

Serre

Door het plaatsen van een serre maakt u een ruimte aan uw woning als verlengstuk van uw tuin. Een serre is een doorgaans onverwarmde extra ruimte aan huis, voornamelijk bestaand uit glas. Door plaatsing aan de zonzijde is het in een serre aangenaam vertoeven in het voor- en najaarszonnetje. Maar een verkeerd uitgevoerde serre kan leiden tot minder wooncomfort en hogere energiekosten. Met een deskundige aanpak voorkomt u problemen.