Woning huren

Particuliere huurwoningen

Het energielabel is ook verplicht voor huurwoningen. Bij aanvang van een nieuw huurcontract moet de verhuurder het energielabel van de woning kunnen overleggen. Indien er een maatwerk advies rapport (op basis van een energie prestatie advies (EPA)) beschikbaar is dat tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008 is opgesteld, kan dit document als vervanger van het energielabel dienst doen. Voor woningen die na 1998 zijn gebouwd kan ook het originele Energie Prestatie Certificaat (EPC) worden overhandigd. Woningen die na 1998 zijn gebouwd zijn namelijk al energiezuinig gebouwd. Het bewijs van energiezuinigheid is vastgelegd in het EPC. Dit document kan dan ook in plaats van het energielabel voor woningen worden gebruikt.

Woningbouwvereniging

Indien u een woning huurt van een woningbouwvereniging, kan het zijn dat de woningbouwvereniging bezig is al haar huurwoningen te voorzien van een energielabel. In dat geval hoeft de woningbouwvereniging pas per 1 januari 2009 het energielabel te kunnen overleggen.

Het energielabel voor studentenkamers en vakantiewoningen

Het energielabel is ook verplicht voor studentenkamers en sommige vakantiewoningen. Studentenkamers en sommige vakantiewoningen gelden als onzelfstandige woonruimtes. De verhuurder is verplicht om voor dit type ruimtes een energielabel te kunnen tonen.

Voor verhuurders: breng uw pand naar een hoger energielabel.